6 Onmisbare onderhoudtips van technieker Yelle

Onze passie voor techniek en machines is geen geheim meer. Maar om al die machines optimaal te laten presteren, is regelmatig onderhoud cruciaal. Onze technieker Yelle deelt graag zijn top 6 tips om je machines in topconditie te houden.


 

1. Vloeistoffen tijdig controleren

“Ververs de vloeistof snel, dan draait je machine wel! "

Het controleren en bijvullen van motorolie, hydrauliekolie en koelvloeistof is essentieel om je machines soepel te laten draaien en dure reparaties te voorkomen. Te weinig olie kan leiden tot oververhitting en ernstige motorschade.

  • Motorolie: Controleer het oliepeil regelmatig en vervang de olie volgens het onderhoudsschema van de fabrikant. Te weinig olie kan de motor beschadigen.
  • Hydrauliekolie: Hydraulische systemen zijn cruciaal voor de werking van machines zoals graafmachines en hoogwerkers. Controleer niet alleen het niveau, maar ook de kwaliteit van de olie (troebelheid of verkleuring kan wijzen op problemen).
  • Koelvloeistof: Zorg dat het koelvloeistofniveau op peil blijft om oververhitting te voorkomen, vooral in warme omstandigheden of bij zware inzet van de machines.

Voorbeeld: Controlevenster hydraulische vloeistof 600AJ JLG


2. Batterijen van elektrische machines bijvullen 

" Charge it right, keep it bright! "

Voor elektrische machines zoals heftrucks en hoogwerkers is goed batterijonderhoud van groot belang. Vul het waterniveau van batterijen regelmatig bij met gedestilleerd water om corrosie te voorkomen en de levensduur van de batterij te verlengen.

Veel moderne hoogwerkers zijn tegenwoordig uitgerust met onderhoudsvrije batterijen, wat deze stap overbodig maakt. Gemakkelijk!


3. Smeren van scharnierpunten

" Smeer ‘m goed, dan blijft ie zoet! "

Graafmachines, hoogwerkers en andere machines met bewegende delen moeten regelmatig gesmeerd worden om soepel te blijven werken. Besteed extra aandacht aan de armzones en scharnierpunten. Het smeren van deze cruciale delen voorkomt slijtage en dure reparaties.

Voorbeeld: Scharnierpunt graafmachine


4. Regelmatig schoonmaken

" Houd je machine schoon, dan gaat-ie langer gewoon! "

Machines worden vaak gebruikt in vuile omgevingen, en vuil kan zich snel ophopen. Zand en modder kunnen in de lagers en rollementen kruipen, wat slijtage veroorzaakt. Maak machines grondig schoon na gebruik, vooral op werven met veel stof en vuil.

Voorbeeld: schoonspuiten graafmachine Bobcat


5. Controleer leidingen regelmatig

" Scheurtjes in zicht? Vervangen is de plicht! "

Hydraulische, koel- en brandstofleidingen kunnen na verloop van tijd slijten. Kijk uit voor barstjes en scheuren die wijzen op veroudering. Door leidingen tijdig te vervangen, vermijd je kostbare lekkages en stilstand.

Voorbeeld: Slang hoogwerker tekenen slijtage


6. Vervang tijdig de filters

“A fresh filter a day keeps the technician away! "

Lucht-, olie- en brandstoffilters houden vuil en deeltjes weg uit de motor en hydraulische systemen. Verstopping of vervuiling van deze filters kan leiden tot verminderen van de kracht van de machine en zelfs schade aan vitale onderdelen. Vervang filters regelmatig om problemen te voorkomen en je machines optimaal te laten presteren.


Blijf op de hoogte van de nieuwste onderhoudstips, machine nieuws en speciale aanbiedingen! Schrijf je via deze weg in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang waardevol advies rechtstreeks in je inbox.